Bebekler Neden Uyumaz
Ebeveynlerin en büyük sorunlarından biri de geceleri uyumayan bebekleridir. Bebeğin uykusunu olumsuz yönde etkileyebilecek birçok etken vardır. Özellikle yenidoğan döneminde bebeklerin sağlıklı uykuyu alamamalarının yanı sıra ebeveynlerin de dinlenememesine sebep olmaktadır. Siz onun günün büyük bölümünü uyuyarak geçirmesini beklerken kendinizi bebeğinizi saatlerce uyutmaya çalışırken bulabilmeniz mümkündür. Yeni dünyaya gelmiş, henüz birkaç günlük olan bir bebek, günün 14-17 saatini uyuyarak geçirebilir. Bebek büyümeye başladıkça bu süre değişir uyku ve uyanıklık saatleri değişmeye başlar ve günlük toplam uyku saatleri kısalır. Fakat bu bazı bebeklerde oldukça farklılık gösterebilir.

Çevresel Etkiler:
Işık ve ses gibi çevresel etkiler bebeklerin stresin artmasına ve huzursuz olmalarına yol açmaktadır. Eğer bebek gün içinde aşırı sese ve ışığa maruz kaldıysa bu durum uyku düzenini elbette etkileyecektir. Fazla aydınlık veya gürültülü ortamlardan bebeğinizi uzak tutmanızı tavsiye ederiz. Gün içinde bebeğinizi uyuturken ince bir yüz örtüsü kullanmak ve onun için sessiz bir ortam sağlamak rahatça uyumasını sağlayacaktır.
Kolik Bebek Sendromu:
Özellikle ilk 2. Haftadan 4. aya kadar devam eden, gaz sancısı ile ilgili bir sorundur. Kolik bebek sendromu yaşayan bebeklerde en sık rastlanan belirtiler şiş karın, günde 3-4 saati bulan ağlama krizleri ve bebekte uyuyamama gözlemlenir. Eğer bebek, uykusuzluğun yanı sıra çok fazla ağlıyorsa ve 4 aylıktan küçükse doktorunuza başvurmanızı tavsiye ederiz.
Bebeklerde Sağlık Sorunları:
Bebeklerde uyku düzeninin bozulması uykusuzluk ve huzursuzluk gibi bir durum ile karşı karşıyaysanız, bebeğinizin bir sağlık sorunu olabilir. Belirtilerini takip etmeniz gereken sorunlar ishal, kabızlık, reflü, burun tıkanıklığı ve yüksek ateştir. Bebeğin uyku düzeninde bozulma dışında bir belirti gözlemlediğinizde doktorunuza başvurmanızı tavsiye ederiz.
Gaz Sancısı:
İlk 4-5 ay içerisinde yoğun bir şekilde yaşanan bir diğer sıkıntı da gaz sancısıdır. Bebeğin sindirim sisteminin tam gelişmemesi, şiş bir karına ve ortaya çıkan gazın şiddetli ağrılar oluşturmasına sebep olur. Ve bu ağrılar uyumamasının nedenlerinden biridir. Her emzirme sonrası bebeğinizin gazını çıkarmayı unutmamalısınız. Karnına nazik dokunuşlarla masaj yaparak bebeğinizi rahatlatabilirsiniz.
Bebeğin Aç Olması:
Bebeğinizin karnının aç olması onun uykuya dalmasını oldukça zorlaştırır. Karnı aç olan bebek uykuya dalmakta oldukça güçlük çeker. Zor bir şekilde uyusa dahi karnı aç olduğu için çok sık aralıklarla uyanıp ağlar. Eğer bebeğinizi uyutmak istiyorsanız önce karnını doyurmayı unutmamalısınız. Özellikle yenidoğan bebeklerin mide kapasitelerinin küçük olması sık aralıklarla beslenmesi gerektiğini de mutlaka unutmamalısınız saatte bir veya 2 saatte bir karnını doyurmayı ihmal etmeyiniz.
Diş Çıkarma Dönemi:
Burada ise daha çok “6 aylık/ 7 aylık bebek neden uyumaz?” sorusunun cevabına değineceğiz bu sorunun cevabı ise muhtemelen diş çıkarma huzursuzluğudur. Bazı bebeklerde ise ilk diş 4. ayda dâhi çıkabilmekte ve bebeklerin uyku düzeni bozulabilmektedir. Diş çıkarma döneminde çoğu bebeğin uyku düzeninin bozulmasının asıl sebebi, yüksek ateştir. Diş çıkarma döneminde bebeklerin ateşleri normalin biraz daha üstüne çıkabilir ve bebekler huysuzlanmaya uykuya dalamamaya başlar. Damaklarda hassasiyet oluşur, sancı ve ağrı görülebilir. Salya miktarı artıyor, emerken veya mama yerken ağlıyorsa, elini sürekli ağzına götürüyor bir şeyleri ısırmaya çalışıyorsa bebeğiniz diş çıkarma dönemindedir.
Yanlış Yatak Seçimi:
Yatak seçiminin uyku kalitesi üzerindeki etkisi bebeklerde de büyüktür. Çok sert veya çok yumuşak yataklar bebeklere uygun değildir. Bundan rahatsızlık duyup sık sık uyanabilirler. İlk 6 aya kadar sünger yatak kullanması tavsiyemizdir.
Ayrılık Korkusu:
Bebeğiniz artık büyüdükçe nesne kalıcılığını ve sizin rutinlerinizi kavramaya başlar. Böylece gideceğinizi, onu yalnız bırakacağınızı anlar fakat onu neden bırakıp gittiğinize anlam veremez başka bir odada işiniz olduğunu algılayamaz ve bebekler ayrılık korkusu dediğimiz bu sorunu yaşamaya başlar. Özellikle 8-9. aydan itibaren artan ve bebeklerin uyku düzenini bozan, bu dönem, ebeveynler için de çok zorlayıcı olmaktadır. Onu da yanınızda götürmeye gayret gösterin veya onunla konuşarak hemen geleceğinizi anlatın eminim sizi anlayacaktır.
Kıyafet Seçiminin Yanlış Olması:
Bebeğinizi fazla dar, vücudu sarıp sarmalayan, nefes aldırmayan ve terleten kumaş yapısına sahip bir kıyafet ile uyutmaya çalışıyorsanız uyuma süresi tahmininizden çok daha fazla uzayabilir ve sık sık uyanabilir. Onu rahatsız eden kıyafetler nedeniyle uyku problemi yaşayabilir. Onun için mevsimine uygun yumuşacık pijamalar tercih edebilirsiniz.

Bebeğin rahat bir uykuya dalması için 7 kural;
Ilık banyo yaptırmak
Badem, papatya ya da lavanta yağı ile masaj yapmak
Şarkı söylemek
Hafif müzik dinletmek
Kitap okumak veya masal anlatmak
Memede uyuma alışkanlığı kazandırmamak
Odasının karanlık olmasına özen göstermek